PETE BALSELLS

Foto crèdit: Julius Klein 2002

El dia 10 d’Agost va morir en Pere (Pete) Balsells.
Dins del seu perfil d’home creador, inventor i industrial va també trobar el temps d’ajudar de forma molt important el Casal de Catalans de California, això el va fer un Mecenes de la Cultura. Les Beques per estudiants catalans d’enginyeria el convertiren en un Mecenes de la Educació. La recent ajuda a Catalunya en temps difícils el convertiren en un Mecenes de la Llibertat. El trobarem a faltar!

Descansi en Pau.

Casal dels Catalans de California
Hi haurà una cerimònia en el seu honor i memòria el Dimecres 17 d’Agost

Esdeveniment: Pete Balsells Ceremony & Viewing
Dia: Wednesday, August 17th, 2022
Hora: 5:30 p.m. to 8:30 p.m. Pacific
Lloc: Pacific View Cemetery, Legacy Chapel,
3500 Pacific View Drive, Corona Del Mar CA 92625

Pere (Pete) Balsells passed away on August 10th, 2022
With a successful life as an inventor and industrial entrepreneur, he also found the time to help in very important ways the “Casal dels Catalans de California”, that made him a patron of Culture. The program of scholarships for Catalan engineering students made him a patron of education. His recent help to
Catalonia in difficult times made him a patron of Freedom. He will be missed!

Rest in Peace

Casal dels Catalans de California
A small ceremony will be held on Wednesday August 17 to honor him

Event: Pete Balsells Ceremony & Viewing
Date: Wednesday, August 17th, 2022
Time: 5:30 p.m. to 8:30 p.m. Pacific
Place: Pacific View Cemetery, Legacy Chapel, 3500 Pacific View Drive, Corona Del Mar CA 92625

BIOGRAFIA per Pere Garriga

El Pere Balsells ha mort enguany el 10 d’agost en un hospici de Lake Forrest del sud
de Califòrnia als 94 anys. Fou sens dubte un gran home i un gran català qui va
personificar el ‘American Dream’. Molts qualificatius se li poden assignar. Fou un home savi, generós, emprenedor, valent, treballador, perseverant…

Va néixer a Barcelona l’11 de febrer de 1928. Els seus pares tenien un negoci de distribució de llet, en aquella època quan en tots els barris hi havien botigues que
venien llet exclusivament. Vivien a Sants.

El 1936 quan esclata la Guerra Civil el Pere té vuit anys. Els seus pares l’envien a Bellprat, un poble al costat de Santa Coloma de Queralt, on hi havia la seva casa
pairal. Acabada la guerra el Pere torna a Sants. Els pares tracten de ressuscitar el negoci. Tristament mor el pare del Pere en un accident de treball en el 1941. El Pere, amb 13 anys, comença estudis a l’antiga Escola de Treball aprenent a fer eines, cosa que li obrirà en el futur moltes portes. La família del Pere s’havia engrandit i ara té dues germanes petites. El negoci dels pare no funciona i la viuda mare del Pere, dona emprenedora i amb molta empenta, obre un negoci de distribució d’aliments. Eren aquests els anys tan durs de la postguerra amb accionaments de totes classes de queviures. El jove Pere ajuda fent tractes i comprantbaliments a pagesos de les rodalies.

En el 1946, acabada ja la Segona Guerra Mundial, arriba a la família del Pere una proposta excepcional d’una tía. Ell ara té 18 anys. La tía diu que li pagarà un any
d’estudi a una universitat dels EEUU. La mare del Pere comprèn que és una gran oportunitat pel seu fill, i tot i que és ara un puntal pel seu negoci, l’anima a marxar. I així ho fa.

Arriba doncs als EEUU a l’abril de 1947 i fa cap a la Universitat de Colorado a Boulder per estudiar la carrera d’Enginyeria Mecánica. Quin repte. Ell, sense saber anglès, sense estudis de batxillerat i amb quatre duros a la butxaca! Però se’n surt. El seu aprenentatge en els tallers de l’Escola de Treball l’ajuden molt a trobar feina i aviat es relaciona amb una noia intel.ligent, la Joan Bartheld, que estudia ingeniería aeronáutica. La Joan és la única noia a l’escola que estudia aquesta carrera i ajuda força al Pere amb el seu anglès i amb les seves assignatures. Es casen abans d’acabar les seves respectives accres el 1951.

Entre 1952 i 1956 els dos troben treball a Dayton, Ohio. El Pere, o ara el Pete, troba treball com a professor a la universitat de Dayton, i treballa en el desenvolupament de vàlvules per aparells d’extintors d’incendis.

En el 1956 el Pete i la Joan es traslladen al sud de Califòrnia. Les companyies d’aeronáutica i aeroespacials amb la ‘guerra freda’ ara están agafant força, engrandint-se i buscant enginyers arreu del país. El Pete treballa per una empresa relacionada amb el Missil Atlas dissenyant vàlvules i reguladors que han de treballar a -260 graus C, la temperatura del hidrògen en líquid. El Pete, pel seu compte, comença a pensar com dissenyar una motlle que conservi la mateixa força tant si s’estira com si s’arronsa.

En el 1958 el Pete i la Joan funden Bal Seal Engineering. Lloguen un ‘quonset’, un tipus de cabanya-taller metàl·lic prefabricat de la Segona Guerra Mundial, per $44/mes, i així comencen a fabricar i vendre juntes i retenidors. També el Pete dissenya unes motlles helicoidals inclinades amb la propietat de mantenir una força constant. Amb la Joan i el Pete al capdavant la companyía es va expansionant i aviat han de buscar un nou lloc per establir Bal Seal. Será a Foothill Ranch, a prop de Irvine. L’empresa es va engrandint i es compra una sucursal a Colorado Springs. L’empresa al final compte amb 500 empleats i fa instruments entre altres per robòtica, aplicacions mèdiques i la NASA. Compte amb més de 70 patents.

Cap a començaments de 1990 el Pete es relaciona amb el Casal dels Catalans de Califòrnia. Feia uns anys que el Casal s’havia fundat acollint a catalans i amics americans del sud de Califòrnia. Recordo molt bé un dia en un dels aplecs del Casal el Pete em va dir: “Tinc una idea que crec podria ajudar molt al Casal”. La idea era instituir les Beques Balsells. Aquestes beques estaven destinades a estudiants d’enginyer catalans que volguessin seguir estudis per un màster en una universitat americana. Les beques serien pagades en parts iguals pel Pete, la Generalitat de Catalunya i la universitat que acollia a l’estudiant. Una de les condicions de la beca era que el estudiant dediqués una certa quantitat d’hores al mes a treballs d’ajuda social. La Universitat de Califòrnia de Irvine (UCI) i la Universitat de Colorado de Boulder van ser les primeres que van participar en la beca. Els nous becaris de la UCI ben aviat van conèixer al Pete i el Casal. El Pete els va assesorar com podien ajudar el Casal en els seus aplecs ajudant en el subministre i cuina de les paelles i també en la redacció, publicació i distribució del seu Butlletí trimestral. El Pete també es va fer membre del Consell del Casal i inclús per un període va esdevenir el seu president.

Entre les altres característiques del Pete tenim el seu afany de mantenir-se en forma i en bona salut. Cuidava molt el que menjava i bebia i per anys es llevava a les matinades, abans que sortís el sol, per fer llargues caminades pels entorns de la casa que s’havia fet construir a Newport Coast.
També el Pete era un amant de l’excursionisme. Quan arribava la seva vacança feia una sortida a alguna part del món. Recordo que m’havia explicat una aventura complicada que havia tingut amb la Joan creuant la Siberia en tren desde Moscú a Vladivostok!
El Pete no ha oblidat tampoc el poble dels seus avantpassat, Sta. Coloma de Queralt, fent donacions importants a la seva biblioteca i per la restauració d’una antiga capelleta al peu del camí de Bellprat.

La Generalitat de Catalunya i diverses institucions catalanes han reconegut el mèrit del Pere. Ha rebut:
– La Medalla President Macià de la Generalitat el 2002
– L’Homenatge de la Generalitat el 2011 per 15 anys de beques
– El Premi Nacional de Mecenatge Científic el 2012
– La Creu de Sant Jordi el 2013
– El Doctor Honoris Causa de la Universitat Colorado Boulder el 2015
– El Doctor Honoris Causa de la Universitat de Girona el 2016.

El 2019 el Pere va vendre la seva companyia. Segueix però amb el nom de Bal Seal Engineering. El Pere continuava també treballant-hi com a conseller fins la seva mort.

Com he dit al començament el Pere o Pete, home savi, treballador, perseverant, generós i emprenedor personifica el American Dream i també el discret mai defallint Esperit Català.

Pere Garriga

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.