DIA INTERNACIONAL DE LA CATALUNYA EXTERIOR 2013

Cartell Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2013 - Xavier Mariscal

Diumenge se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior

Barcelona, 24-04-2013

Amb l’objectiu de recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país, diumenge vinent, dia 28 d’abril, se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2013.

El Dia Internacional de la Catalunya Exterior és una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa a una gran part de centres, casals i associacions catalanes de l’exterior. En la Trobada de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica, celebrada el 1997 a la ciutat argentina de Mendoza, la FIEC va presentar la proposta d’instituir aquesta Diada. La proposta fou aprovada majoritàriament, tant per les comunitats catalanes d’Amèrica com per les d’Europa i la resta del món. El 1998 se celebrà per primera vegada el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.

El 4 de març de 1999, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que declarava oficial la Diada, amb el següent text: “El Parlament de Catalunya insta al Govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no s’escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració”. En aquest sentit, el Govern de Catalunya, en la seva reunió del dia 6 d’abril del mateix any 1999, va adoptar l’acord de declaració oficial d’aquesta Diada.

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC editada cada any un cartell commemoratiu. Enguany, el cartell és obra de Javier Mariscal, un dels dissenyadors catalans de més prestigi arreu del món, que ha cedit de manera altruista el seu disseny a la FIEC. Per a la FIEC constitueix un motiu de legítim orgull que grans artistes com Tàpies, Ràfols Casamada, Guinovart, etc. i ara Mariscal hagin cedit dissenys a la FIEC com a forma d’expressar la seva solidaritat i respecte per la Catalunya Exterior.

En les edicions anteriors, el cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior ha estat elaborat pels artistes Ràfols Casamada (1998), Antoni Clavé (1999), Josep Guinovart (2000), Chantal Ripol (2001), Roser Capdevila (2002), Sergi Mas (2003), Maria Girona (2004), Pilar Alférez Pinós (2005), Antoni Tàpies (2006), Núria Muñoz Ginesta (2007), Carles Ballesteros (2008), Maria Andrews (2009), Mauricio Vicente (2010), Antònia Soplón (2011) i Nani Navarro (2012).

Per a la FIEC, enguany, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior ve clarament marcat per les següents iniciatives en curs:

1) Millorar la qualitat democràtica pels catalans residents a l’exterior. Des de la FIEC s’han multiplicat les iniciatives per a promoure una reforma de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) que acabi amb desastres de participació electoral i restricció de drets democràtics com en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya on només el 6,72% dels catalans residents a l’exterior van poder emetre el seu vot. Ens congratulem del compromís dels diputats catalans a Madrid (de tots els grups sense excepció) de donar suport a una reforma de la LOREG que acabi amb el denominat ‘voto rogado’.

2) En la mateixa línia de millora de la qualitat democràtica, la FIEC ha instat als grups parlamentaris al Parlament de Catalunya a modificar l’avantprojecte en discussió sobre la Llei de Consultes No Referendàries de forma que els catalans de l’exterior puguin votar en una eventual consulta promoguda des del Govern català. Malauradament la receptivitat els grups parlamentaris a aquesta justificada i democràtica demanda ha estat molt pobre atès que semblen preferir diferenciar referèndum de consulta deixant fora als catalans de l’exterior que formem part del cens i no dels padrons municipals. No volem ser la moneda de canvi entre el Govern de l’Estat i el de Catalunya en una suposada aprovació no conflictiva de la Llei de Consultes.

3) Millorar la orientació, l’acolliment i les oportunitats pels milers de catalans que estan marxant cap a l’exterior. Més de 36.000 catalans han abandonat Catalunya des del començament de la crisi (a falta de les dades oficials finals de 2012). Les comunitats catalanes de l’exterior s’estan convertint, principalment a Europa, en punts d’acollida i informació per a molts d’aquests catalans. Tot això sense que des de Catalunya es vulgui ni reconèixer la importància del fenomen ni prestar suport a tota aquesta estructura d’acolliment voluntària que s’ha hagut de posar en marxa des de moltes comunitats catalanes de l’exterior. La sortida de catalans cap a l’exterior és una situació destinada a durar i cap eufemisme (mobilitat voluntària, curtes estades per millorar les llengües, etc.) no en canviarà la seva naturalesa ni les dificultats que sempre comporta la difícil decisió d’emigrar especialment pel grup que ho fa amb qualificació baixa i en situació d’exhauriment de drets socials a Catalunya.

4) Finalment, el primer de maig de 2013 es complirà un any de la lamentable decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de tancar les emissions de TV3CAT. Cap de les suposades mesures per a obrir vies alternatives per a la recepció de la TV Catalana per satèl·lit a l’exterior ha estat implementada i la recepció pels canals existents (portàtils, IPad, etc.) continua sent molt pobre i inestable a la majoria de zones del món. Per a la FIEC continua essent una reivindicació que el senyal satèl·lit de TV3CAT pugui recuperar-se així que les circumstàncies econòmiques ho permetin. No només en l’interès dels catalans de l’exterior sinó també en benefici de la projecció de la imatge de Catalunya per mitjans televisius normals, en un moment clau de la nostra història.

Teniu més informació a www.fiecweb.cat.

Federació Internacional d’Entitats Catalanes

FIEC

Telèfon: 934123294

www.fiecweb.cat

fiec@fiecweb.cat

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.