HISTÒRIA DEL CASAL

 

Els inicis del casal dels Catalans de Califòrnia per Josep G. Llauradó.

De la crònica d’en Joan M. Corominas sobre l’Aplec de Tardor 1982, diumenge 14 de març, al Rancho Domínguez es desprèn que hi havia hagut aplecs previs, i en uns fulls escrits a màquina s’hi menciona “una invitació a tots els membres…en el mateix lloc de les altres vegades”.
Es va celebrar una missa al migdia en memòria de la Paulina Balagué, esposa de Frank Balagué, que després va tornar a les terres de l’Alt Empordà. Es va cantar el Virolai. La Maria Dolors Martí i la Rosaura de Montagut Ulvestad van atendre als assistents.
Sembla clar, doncs, que per aquelles dates ja hi havia un Casal Català, si bé no formalitzat.
En un article en el diari “La Opinión de los Angeles” del 27 de maig 1983 s’esmenta que el 26 de febrer tingué lloc a la Parròquia de Santa Teresita de Los Angeles una reunió amb el resultat que fou nomenat un Consell Directiu interí del Casal dels Catalans de Califòrnia sota la presidència del Pare Ramon Martí. Altres directius eren en Quim (o Kim) Morera com a Vicepresident, la Rosaura Ulvestad com a secretària i l’Eduard Bacardí com a Vicesecretari.
L’article a La Opinión és important perquè sembla la primera vegada que el Casal dels Catalans de Califòrnia va ser mencionat públicament. Suposo que l’article, no signat al diari, va ser escrit per la Josefina Vidal, periodista amb dedicació a “la cosa catalana”. Aquest article també menciona el paper que van tenir els catalans en la Història de Califòrnia, i parla de Gaspar de Portolà, nascut a Balaguer, colonitzador i primer governador de Califòrnia; Antoni Jorba, oriünd de Sant Sadurní d’Anoia, qui donà nom a Jorba Linda, on ara hi ha el Memorial del President Nixon; Josep Alemany, natural de Vic, el primer arquebisbe de tota Califòrnia.
Mentre es feien els tràmits pel reconeixement jurídic del casal, es va designar la seu a 2645 Zonal Avenue, Los Angeles CA 90033, l’adreça de la Parròquia de Santa Teresita.
Cap el maig del 1983 es va publicar el Butlletí informatiu No. 1 del Casal dels Catalans de Califòrnia que històricament és important, no només per ser el primer número, sinó també perquè recull dos aspectes molt significatius:
a) La notícia amb foto de la visita del Vicepresident interí Quim Morera, acompanyat de la seva mare Maria Montserrat Mir de Morera, el Conseller Adjunt a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Miquel Coll i Alentorn, fent l’entrega de la Carta i el Quadern del Casal i demanant-li l’apadrinament i el reconeixement de la institució per part del govern català.
b) L’acta de l’Assemblea General que tingué lloc l’1 de maig del 1983 al menjador del Seminari dels Pares Claretians al Rancho Domínguez, per la qual es fundava el Casal dels Catalans de Califòrnia. Cal destacar que l’ordre dels Claretians porta el nom d’un arquebisbe i sant català. Van assistir-hi 40 persones i es van votar els estatuts del Casal i nomenar els membres del Consell. Els dos articles més debatuts van ser els que es referien als idiomes oficials del Casal i a les banderes desplegades a les activitats socials. Parlem de més de 20 anys enrere quan encara hi havia membres que havent lluitat durant la Guerra Civil d’Espanya en al bàndol republicà, encara sentien una certa desconfiança en el nou sistema de govern democràtic a Espanya. A l’acabament de la reunió, el President va demanar un vot de confiança vers el Consell Directiu interí fins a la següent Assemblea General on es celebrarien eleccions al Consell, el setembre de 1983.
El 4 de desembre del 1983 al saló parroquial de Santa Teresita a Alhambra es va celebrar la Festa de Nadal, on la Maria Dolors Martí es distingí un altre cop en les preparacions i presentacions de tots els aspectes, tant gastronòmics com ornamentals, de la celebració. El Pare Joan Corominas recità emotivament un poema de Maragall. Ni cal dir que el Pare Noel aparegué repartint obsequis a grans i petits. Va ser una digna primera celebració nadalenca del formalitzat Casal dels Catalans de Califòrnia.